Drób – ceny z dn. 14.12.2010.

Jak na okres przedświąteczny, popyt na rynku drobiu bardzo umiarkowany. Maklerzy oceniają, że wzmożonego ruchu można spodziewać się od piątku do wtorku, potem znowu spadnie. Ceny w porównaniu z ubiegłym tygodniem w większości przypadków bez zmian i taki trend najprawdopodobniej się utrzyma.

W ciągu tygodnia zdrożały jedynie tuszki z kurczaków i to średnio o 50 groszy za kilogram. W pozostałym asortymencie jeśli są nieznaczne zmiany w górę to tylko w stawkach maksymalnych. Za kilogram tuszek trzeba teraz zapłacić średnio 4 złote 70 groszy, ćwiartki dochodzą do 4 złotych, a filety do 11,5 złotego.

  • KURCZAKI – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
  • tuszki – 4,60-4,80 zł/kg
  • ćwiartki – 3,60-4,00 zł/kg
  • filety – 10,50-11,50 zł/kg

W najbliższych dniach ubojów będzie więcej, a producenci liczą na lepszy handel. Ale nikt z przetwórców dużych zapasów robić nie będzie, bo koszty mrożenia są zbyt wysokie.

Poza tym o podaż towaru w okresie między świętami a Sylwestrem od lat nie trzeba się martwić, więc każdy woli świeży towar. Nie ma zupełnie chętnych na podroby z kurczaków. Ceny stabilne. Wątróbki kosztują maksymalnie 2 złote 30 groszy, żołądki i serca są nawet o złotówkę droższe.

  • PODROBY – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
  • wątróbki – 1,90-2,30 zł/kg
  • żołądki – 2,60-3,20 zł/kg
  • serca – 2,50-3,60 zł/kg

W eksporcie na zachód pomaga teraz mocne euro. Trafiają tam głównie filety i udka.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP