Drób – ceny z dn. 02.09.2010.

Na niestabilnym z reguły rynku drobiu, wyjątkowo stabilnie. Zakłady od kilku tygodni nie zmieniają cenników. Co z tego, dodają hodowcy jeśli mieszalnie pasz coraz bardziej cenią swój towar, a to tak samo wpływa na spadek opłacalności jak korekty cen skupu.

Koszty podwyżek cen pasz uderzą albo w hodowców, albo w przetwórców, bo handel wyższych cen zbytu nie zaakceptuje. I tak dziś za brojlery można dostać od 3 złotych 30 groszy do 3 złotych 60 groszy za kilogram żywca. To żadna rewelacja, bo bywało ze ceny sięgały już 4 złotych.

  • Brojlery:

  • wolny rynek – 3,50 – 3,60 zł/kg
  • umowy kontraktacyjne – 3,30 – 3,40 zł/kg

Różnice między wolnym rynkiem, a umowami kontraktacyjnymi nie są duże, a to oznacza, że o towar nikt się nie bije. Stabilnie na rynku indyków, jeszcze w sierpniu ceny rosły, teraz stanęły. Indyczki skupowane są średnio po 4 złote 60 groszy, indory są o 20 – 30 groszy droższe.

  • Indyki ceny skupu netto:

  • indyczki – 4,44 – 4,80 zł/kg
  • indory – 4,70 – 5,10 zł/kg

Względna równowaga, także w produkcji gęsi. Jednak nadal obowiązują ceny zaliczkowe, bo kontraktów z niemieckim odbiorcami nie udało się jeszcze podpisać. Hodowcy dostają około 5 i pół złotego za kilogram żywca. To mniej niż przed rokiem i zdecydowanie mniej niż 2 lata temu.

  • Gęsi – średnie ceny skupu:

  • teraz – 5,20 – 5,60 zł/kg
  • 2009 – 5,50 – 6,00 zł/kg
  • 2008 – 7,50 – 8,00 zł/kg
  • źródło ZD

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP