Cukier już nie krzepi

Ceny cukru dla potencjalnych nabywców, wciąż mało słodkie. Jego stawki rosną już kolejny tydzień z rzędu. To najwyższe poziomy od dwóch miesięcy. Gdzie szukać przyczyn?

Powodów jest kilka. Nieprzerwany wzrost cen cukru zapewnia dość wyraźny popyt na ten surowiec, szczególnie teraz, gdy rośnie produkcja lodów i napojów.

Kolejna przyczyna to duża aktywność funduszy inwestycyjnych i spekulacyjnych zagrywek na światowych giełdach. Ale wszystko kiedyś się kończy.

W zgodnej opinii ekspertów, najbliższy sezon przyniesie na rynku zdecydowany odwrót cen. Po dwóch latach deficytu, pojawi się nadwyżka. Dyskusyjna jest tylko jej wysokość.

Zdaniem jednych wyniesie ona 2 miliony ton, zdaniem innych nawet ponad 5. To przede wszystkim efekt spodziewanej wyższej produkcji cukru w Indiach i Brazylii, a także mniejszego spożycia tego towaru w związku ze wciąż obecnym kryzysem światowym.

Redakcja Rolna TVP