Cukier – ceny z dn. 28.10.2010.

Niski poziom światowych zapasów. Kolejka statków w brazylijskich portach czekających na załadunek. Pogoda skutecznie ograniczająca produkcję w wielu regionach świata. Ukraina zredukowała jej prognozy produkcji cukru w tym sezonie blisko o połowę.

Niemcy o ponad 13 procent. Plus ograniczenie wytwarzania bioetanolu z kukurydzy w USA, może wpłynąć na wzrost jego produkcji z cukru w Brazylii, a ta boryka się w tym roku z mniejszymi niż oczekiwano zbiorami trzciny. Wszystko to sprawia, że cukier ma coraz mniej słodki smak. Niewielka przecena na początku października, jest już odległym wspomnieniem. Cukier na światowych giełdach drożeje w tempie zastraszającym.

Według prognoz analityków jeśli nic się nie zmieni, to już w najbliższym tygodniu cukier surowy może przekroczyć najwyższy od ponad 30 lat poziom 660 dolarów za tonę. Tylko od 13 października jego notowania poszybowały w górę o ponad 20 procent. Na nowojorskiej giełdzie w kontraktach terminowych zawieranych z dostawą na marzec tona kosztuje już ponad 1800 złotych. Jeszcze drożej jest w transakcjach gotówkowych – cena przekroczyła już poziom 2250 złotych za tonę.

  • CUKIER SUROWY – NOWY JORK – transakcje terminowe na 2011:

  • marzec – 1824 zł/t
  • maj – 1650 zł/t
  • lipiec – 1473 zł/t

Towarowi surowemu kroku dotrzymuje cukier biały. Na parkiecie w Londynie tona z dostawą zarówno jeszcze w tym roku, jak i w kontraktach marcowych kosztuje blisko 2100 złotych. To najwyższa od 9 miesięcy stawka, a do rekordu ze stycznia już tylko krok. CUKIER BIAŁY –

  • LONDYN – transakcje terminowe:

  • grudzień 2010 – 2098 zł/t
  • marzec 2011 – 2060 zł/t
  • maj 2011 – 1956 zł/t

Różnica pomiędzy cenami cukru białego a surowego spadła poniżej 80 dolarów za tonę, a to sprawia, że przestaje opłacać się rafinować cukier. Jego ceny na wielu wewnętrznych rynkach sięgają teraz 1000 dolarów za tonę. Chiny, by zahamować wzrosty zdecydowały się na sprzedaż cukru z państwowych rezerw. Za tonę białego surowca trzeba tam zapłacić jedną z najwyższych stawek na świecie – blisko 2700 złotych. Drożej jest tylko w Rosji.

  • CUKIER NA ŚWIECIE – ceny producentów:

  • Rosja – 2764 zł/t
  • Chiny – 2698 zł/t
  • Brazylia – 2165 zł/t
  • Indie – 1861 zł/t
  • Tajlandia – 1489 zł/t

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP