Cukier – ceny z dn. 09.09.2010.

Słodko w tym roku nie będzie – przynajmniej tym branżom, które muszą kupować cukier. Jego ceny na światowych giełdach pną się w górę nieprzerwanie od kilku tygodni. Analitycy są ostrożni w prognozach, ale wszystko wskazuje na to, że wzrostowa tendencja utrzyma się przynajmniej do przyszłego sezonu.

Powodem podwyżek są z jednej strony napływające z poszczególnych krajów informacje o prognozach mniejszych zbiorów buraków cukrowych i trzciny, z drugiej – problemy zaopatrzeniowe. W ostatnich dniach obawy inwestorów o przerwy w dostawach były tak duże, że notowania cukru surowego wzrosły do najwyższego od sześciu miesięcy poziomu. A stąd już tylko krok do szybkich i znaczących podwyżek cen cukru białego. Atmosferę podgrzewają szacunki Międzynarodowej Organizacji Cukru, według której, ostatnie dwa lata deficytu mocno nadszarpnęły światowe zapasy tego surowca i pomimo zapowiadanej nadprodukcji w tym sezonie, w wolnym obrocie nie będzie go dużo. W tym tygodniu cukier nie rafinowany na giełdzie w Nowym Jorku zdrożał o blisko 3 i pół procent. Za tonę z odbiorem w październiku trzeba zapłacić ponad 1410 złotych. Ceny cukru białego na razie wzrosły nieznacznie, bo średnio o pół procent. Na giełdzie w Londynie, tona z odbiorem w październiku wyceniana jest na około 1820 złotych.

  • Cukier surowy – Nowy Jork – transakcje terminowe:

  • październik 2010 – 1413 zł/t
  • marzec 2011 – 1377 zł/t
  • lipiec 2011 – 1303 zł/t
  • źródło: FAMMU FAPA
  •  
  • Cukier biały – Londyn – transakcje terminowe:

  • październik 2010 – 1817 zł/t
  • grudzień 2010 – 1669 zł/t
  • marzec 2011 – 1647 zł/t
  • źródło: FAMMU FAPA

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP