Cukier – ceny z dn. 01.07.2010.

Nadwyżka produkcyjna cukru? Większość analityków rynku mówi zdecydowanie – Tak. Różnice zaczynają się przy określaniu jej wielkości. Eksperci szacują ją na poziomie od 2 do ponad 5 milionów ton. Takie prognozy z ostatniego tygodnia sprawiły, że światowe ceny cukru, które cały czerwiec rosły, teraz zmieniły kierunek.

Cukier biały na giełdzie w Nowym Jorku na razie symbolicznie spadł o jedną dziesiątą procent, ale już cukier surowy stracił na wartości o prawie 2 procent.

Jednak analitycy uważają, ze to chwilowe spadki, bo najnowsze dane płynące między innymi z Chin mogą skutecznie podnieść stawki. A wszystko dlatego, że Chiny oszacowały swoją produkcję cukru w tym sezonie i okazało się, że brakuje tam blisko 800 tysięcy ton tego surowca, a deficyt może wzrosnąć o kolejne 200 tysięcy.

Podobne zapotrzebowanie płynie za strony Maroka – ponad 750 tysięcy ton. Konieczność dokupienia cukru zgłaszają też Filipiny.

Może się więc okazać, że prognozowana nadwyżka produkcyjna cukru wcale nie będzie tak duża, a większa produkcja w Brazylii, Indiach i Unii Europejskiej zostanie skutecznie zniwelowana przez wzmożone zakupy krajów o niższej podaży.

  • Cukier – światowe giełdy towarowe – transakcje terminowe:

  • Nowy Jork – lipiec – 1184 zł/t
  • Nowy Jork – październik – 1152 zł/t
  • Nowy Jork – marzec 2011 – 1192 zł/t
  • Londyn – sierpień – 1727 zł/t
  • Londyn – październik – 1536 zł/t
  • Londyn – grudzień – 1474 zł/t
  • źródło: FAPA
  •  
  • Zapotrzebowanie na cukier:

  • Irak – 50 tys. ton
  • Indonezja – 115 tys. ton
  • Filipiny – 100-150 tys. ton
  • Pakistan – 375 tys. ton
  • Iran – 500 tys. ton
  • Maroko – 750-760 tys. ton
  • Chiny – 780-1000 tys. ton
  • źródło: FAPA

Redakcja Rolna TVP