W uprawie pszenicy w monokulturze producenci bardzo często zmagają się z chorobami podsuszkowymi. Ryzyko ich wystąpienia wzrasta z udziałem zbóż w strukturze zasiewów. Są szczególnie groźne w uprawie zbóż po zbożach, zwłaszcza pszenicy po pszenicy. Ta grupa chorób to potencjalnie główna przyczyna spadku plonów i znacznego pogorszenia ich jakości. Zagrożenie jest zmienne w latach, zależy przede wszystkim od przebiegu warunków ...

W Polsce uprawia się około 900 tys. ha żyta. Plantacje te zajmują czołową pozycję w strukturze upraw zbożowych, szczególnie na glebach lżejszych. Żyto jest typowym zbożem chlebowym, które jest głównym surowcem dla przemysłu piekarniczego. Dodatkowo stosuje się je do produkcji alkoholu etylowego. Jednak ziarno żyta to przede wszystkim wartościowy komponent do produkcji pasz treściwych. ...

Prawidłowe odżywianie alpak to jeden z najważniejszych czynników warunkujących ich zdrowie. Niezależnie od tego czy pochodzą z Chile, czy mieszkają w Polsce obowiązują je te same reguły żywienia. Jeżeli jesteś lub planujesz zostać hodowcą musisz je poznać! ...

Łagodny charakter, przyjazne spojrzenie i ciepłe włókno – to cechy, dzięki którym alpaki zyskują coraz większą popularność wśród miłośników zwierząt i aktywnego wypoczynku. Te atuty zachęcają także do ich zakupu, ale czy zawsze jest to dobra decyzja? ...

Nie ma mowy o zmniejszaniu kwot mlecznych twardo mówi Komisja Europejska. To odpowiedź na postulaty farmerów, którzy chcieli w ten sposób doprowadzić do poprawy opłacalności produkcji. ...

Odpady drzewne wszelkich asortymentów mogą być spalane w kotłach grzewczych. Stosowane jednak obecnie w większości gospodarstw domowych kotły, piece i kominki charakteryzują się niską sprawnością energetyczną. ...

Mleko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Podczas milionów lat ewolucji systemy enzymatyczne przewodu pokarmowego – a co ważniejsze układ immunologiczny – „dostosowały się” do składników mleka. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że wszystkie przeciwciała, hormony, enzymy m.in.antyoksydacyjne obecne w mleku ( wytwarzane w organizmie zwierzęcia) aktywne są także w organizmie człowieka. ...