Bez cukru?

Bez cukru?

Amerykańscy producenci żywności żądają zwiększenia kwoty importu cukru o 450 tysięcy ton.

W USA może niedługo zabraknąć cukru – ostrzegają największe koncerny.

Susze w Indiach oraz ulewne deszcze w Brazylii wystarczyły, aby ceny cukru poszybowały w górę do poziomu, który ostatni raz notowano na początku lat 80 zeszłego wieku.

Wprawdzie z danych Departamentu Rolnictwa USA wynika, że produkcja cukru trzcinowego powoli rośnie, ale zdaniem amerykańskich przedsiębiorców nie ma na co czekać. Żądają więc złagodzenia systemu kwot importowych.

Inaczej może dojść do wzrostu cen żywności zawierającej cukier. Ale niektórzy eksperci nie zgadzają się z takimi wnioskami. Ich zdaniem do podwyżek nie dojdzie, bo nawet jeżeli drożeje cukier, tanieją inne surowce takie jak na przykład zboża.

Po drugie wpuszczenie na amerykański rynek większej ilości zagranicznego cukru niczego nie zmieni, bo jego ceny wszędzie są podobne.

Anna Katner rolna.tvp.pl